Yleistä partiosta

Tältä sivulta löydät yleistä tieto partioharrastuksesta. Osa aiheista on kerätty omille sivuilleen, pääset lukemaan niitä painamalla alla olevia painikkeita.

Partioasu ja merkit

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasuun kuuluu partiohuivi, partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame ja siistit kengät. Lisäksi asuun voi kuulua oman lippukunnan perinteistä riippuen partiovyö, pillinaru ja päähine. Nykyisin suomalaista partioasua käytetään erityisen juhlavissa partiotilaisuuksissa sekä lippukunnan tavoista riippuen, partiokokouksissa.

Partioasu vähimmillään on partiohuivi. Partiohuivin ulkonäkö vaihtelee sen mukaan, missä tehtävässä partiolainen kulloinkin toimii. Esimerkiksi lippukunnilla, partiopiireillä, keskusjärjestöllä ja partioleireillä on kaikilla omanlaiset huivit.

Kun sudenpentu saa paitaansa ensimmäiset merkkinsä, se on iso asia ja kertoo hänelle kasvamisesta ja kehittymisestä partiopolulla. Asun erilaiset merkit ja tunnukset kertovat yhteisistä arvoista ja yhteenkuuluvuudesta, yhdessä tekemisestä ja kasvamisesta partiossa.

Merkkien ompeluohjeet

Partiomerkkien jako kuuluu säännöllisenä osana useimpien lippukuntien ohjelmaa. Merkkien avulla annetaan tunnustusta saavutetusta tavoitteesta ja kannustetaan eteenpäin. Merkit kiinnitetään partiopaitaan ja jokaisella merkillä on tietty paikka paidassa.

Partioasu vaihtelee ikäkauden mukaan. Oheisista ohjeista näet, mihin mikäkin merkki tulee ommella.

Virallisia partiovaatteita ja -merkkejä myy Scandinavian Outdoor.

Partiosanasto

Partiotoiminnassa käytetään monia kummallisia käsitteitä. Tähä on listattu yleisimpiä käsitteitä joita saatetaan kokouksen aikana käyttää.

KäsiteTarkoitus
Akela7–10-vuotiaiden ryhmän (lauman) johtaja, yleensä vähintään 18-vuotias
EVPEi-vielä-partiolainen, eli kaikki ne, jotka eivät vielä harrasta partiota
Joukkue10–12-vuotiaiden seikkalijaryhmä
KoloTila, jossa partiolaiset viikoittain kokoontuvat
Lauma7–10-vuotiaiden sudenpentujen ryhmä
LippukuntaPartiolippukunta on partiotoiminnan perusyksikkö. Lippukunnat ovat usein itsenäisiä yhdistyksiä, useimmat rekisteröityjä
MeripartioMeripartiolippukunnissa on muun partio-ohjelman lisäksi meripartio-ohjelmaa eli mm. perehtyvät veneilyyn ja vesillä liikkumiseen
PartioasuVirallista partioasua käytetään mm. paraateissa ja muissa juhlallisissa tapahtumissa
PartiohuiviPartiolaisen paras tunnusmerkki. Jokaisella lippukunnalla on omanlainen huivinsa
PartiopiiriLippukunnat ympäri Suomen jakaantuvat maantieteellisen sijaintinsa perusteella partiopiireihin
Samoaja15–17-vuotias partiolainen
SamoajaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 18-vuotias
Sampo10–12-vuotiaiden ryhmän johtaja, yleensä yli 18-vuotias
Seikkailija10–12-vuotias partiolainen
SisupartiolainenPartiolainen, joka tarvitsee erityistä tukea vamman tai pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia
Sudenpentu7–10-vuotias partiolainen
Tarpoja12–15-vuotias partiolainen
TarpojaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 18-vuotias
Vaeltaja18–22-vuotias partiolainen
VaeltajaluotsiIkäkauden aikuinen, joka tukee ryhmän toimintaa, yleensä yli 22-vuotias

Sisaruspiiri

Partion tapahtumat ja kokoukset yleensä loppuvat sisaruspiiriin. Sisaruspiiri on piiri missä partiolaiset ovat piirin reunalla pitäen toisten käsistä kiinni. Suomessa vasen käsi laitetaan oikean päälle – vasemalla kädella otetaan oikealla puolella olevan oikeasta kädestä, taas oikealla kädellä otetaan vasemman puolella olevan vasemmasta kädestä.

Usein sisaruspiirissä sähkötetään, tällöin sähköttäjä puristaa vieressä olevan kättä ja hän taas tekee saman. Tämä jatkuun niin kauan kunnes sähkö palaa sähköttäjälle. Sisaruspiirin aikana lausutaan alla oleva loru ja samaan aikaan heilutetaan käsiä rauhallisesti ylös ja alas.

”Hyvää yötä onni myötä, kiitos tästä päivästä ja tulevasta yöstä.”

Jokaisella lippukunnalla on omanlainen versio sisaruspiiristä ja Ahjopartiolla on lorun jälkeen vielä lisäyksenä ”Hei, Hei, Hei!” Tämän jälkeen pyörähdetään puolikäännöstä taaksepäin. Huomioikaa, että Ahjopartio käyttää tunnustuksetonta sisaruspiiriä. Muut lippukunnat saattavat käyttää eri versiota, missä ”onni” sanan tilalla on ”Jeesus”.

Sivun piirrokset: Suomen Partiolaiset / Jan Lindström